czwartek, 28 marca 2013

Migdałowo.

Wyglądamy nadal wiosny.
Dobra wiadomość- wczoraj po raz pierwszy tego roku zobaczyłam bociany.
Dwie pary ( tak podejrzewam) kołowały nad zaśnieżonymi polami. Gdybym znała ich mowę, zaprosiłabym je do mojego ogrodu...
Niestety, muszą sobie poradzić same.

A ponieważ nadal jest czas pieczenia podaję przepis na smaczne i szybkie:

ROGALIKI WANILINOWE Z MIGDAŁAMI

15 dag płatków migdałowych zmielić i sparzyć mlekiem
25 dag zimnego masła zetrzeć na tarce
10 dag cukru pudru
1 cukier wanilinowy
30 dag mąki

Z powyższych składników zarobić ciasto. Formować wałeczki o średnicy 1 cm, kroić na długość 5-6 cm,  nadawać im kształt " podkówek", układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp.170 C ok 15- 20 min. Radzę dopilnować, bo każdy piekarnik" bierze" inaczej, a ciasteczka są delikatne.
Gorące rogaliki posypać mieszanką cukru pudru i cukru wanilinowego.

Życzę smacznego, następne ciasta czekają w kolejce, a oto efekt finalny rogalików:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz